News

Impressie HUSUM wind 2017

Wednesday, September 27, 2017
Impressie HUSUM wind 2017

Van 12 tot en met 14 september werd in het Noordduitse Husum de inmiddels 15e  HUSUM Wind trade fair gehouden. De eerste manifestatie werd in 1989 gehouden en werd daarna, om de twee jaar herhaald. De fair startte als een beurs van windturbinefabrikanten voor geïnteresseerde individuele potentiële klanten, waarbij de agrarische sector zwaar vertegenwoordigd was. Met 20 exposanten en 10.000 bezoekers kon de kleine stad Husum de tentoonstelling maar nauwelijks herbergen. Al snel liep het aantal exposanten op, met een piek 1123 exposanten in 2012 en 36.000 bezoekers in 2010. Voordrachten werden in een ontruimde Volkswagengarage gehouden en heel Schleswig Holstein profiteerde van de Beurs, omdat de bezoekers uitzwermden over het gehele gebied in de zoektocht naar overnachtingsmogelijkheden.

Ondanks het feit dat er tijdens de 15e beurs ‘maar’ 650 exposanten uit verschillende landen waren, was er van een serieuze trendbreuk met voorgaande beurzen geen sprake.

 

HUSUM Wind is hoofdzakelijk gericht op technologie. Een paradijs voor techneuten! Alles wat nodig is om een windenergiesysteem te realiseren en in bedrijf te houden was er te vinden. Van windturbine tot boutverbindingen; van grondstoffen voor permanente magneten tot klimvoorzieningen.  Hoewel het accent op deze categorieën lag, ontbraken de kleine en grote projectontwikkelaars niet.

 

HUSUM Wind staat bekend om zijn gemoedelijke sfeer, die overigens geen afbreuk doet aan het zakelijke karakter. In tegenstelling tot HUSUM Wind, richt WindEnergy Hamburg zich op de wereldmarkt voor zowel onshore als offshore toepassingen van windenergie. Ik heb ooit iemand horen oreren dat als je je hart volgt je naar Husum moet gaan en als je je verstand gebruikt naar Hamburg. Ik ben ervan overtuigd dat de werkelijkheid een stuk genuanceerder is!

 

Een goed beeld van het karakter van de beurs blijkt uit de scores die uit de “Messekatalog” gedestilleerd kan worden:


 

Windturbines van <100 kW tot >3,5 MW                          99
2 Turbinecomponenten 461
3 Diensten (training, R&D, meten, certificering, consultancy, marketing, elektriciteit vermarkting,
financiering, verzekering, installatie, constructie, logistiek, personeel, juridische zaken, ontmanteling)      
632
4  Offshore (bedrijf, R&D, fundamenten, logistiek, ontmanteling, installatie, vaartuigen, onderhoud) 158
Planning & Bedrijf (Deelnames, commercieel en technisch management, projectontwikkeling) 219
6 Grondstoffen en bedrijfsmiddelen (kunststoffen, metalen, smeermiddelen,
veiligheidsuitrusting, gereedschap, zeldzame aarden)
58
7 Netaansluiting en integratie, ook met opslagsystemen 109
8 Service en onderhoud 406
9 Overige 102

Er is natuurlijk sprake van groot aantal aan dubbeltellingen. Veel grotere bedrijven geven aan op meerde gebieden producten en expertise te leveren. Zo staat het totaal aantal scores van 2240 uit de tabel tegenover een totaal aantal exposanten van 650. Het geeft echter een goed beeld van de producten en diensten die aan bod kwamen.

 

Interessant was dat de Beurs een aparte categorie van jonge innovatieve ondernemers bevatte.Verder was er een uitgebreid programma van orale presentaties van producten en diensten, een Windcareer job fair en een matchmaking sessie.

 

Ook de politiek, zoals met name Robert Habeck, Minister für Energiewende, Landwirtschaft, Umwelt, Natur und Digitalisierung van het Land Schleswig-Holstein,

en de netbeheerders toonden belangstelling. Op weg naar een CO2 emissieloze energievoorziening was er vooral aandacht wat het Land Schleswig-Holstein hieraan kan bijdragen in termen van technologieontwikkeling en het opleiden van grote aantallen vaklieden en experts. De lokale werkgelegenheid is in Duitsland een belangrijke drijfveer van de individuele Länder geweest om windenergie te promoten. 

 

Een heel bijzondere gebeurtenis wil ik u niet onthouden. Op woensdagmiddag werden de vier tenten die het grootste deel van de exposities herbergden, ontruimd vanwege de orkaan Sebastian. Alleen in het overblijvende gebouw van de congreshal was het veilig genoeg om te vertoeven. Een betere demonstratie van de kracht van de wind en wat windturbines zo nu en dan moeten doorstaan, is er niet! De dag daarna werd de beurs weer gewoon voortgezet.


Jos Beurskens - Advisor HHWE De stand van de door het Russische bedrijf OTEK en Lagerwey opgerichte bedrijf VetroSGC.


Het Bundesverband WindEnergie BWE publiceert een breed scala aan literatuur voor zowel projectontwikkelaars, burgerinitiatieven en het algemene publiek.


Voorbeeld van een jong innovatief bedrijf: Ryan Church (Canada) van Biome PowerCone toont zijn rotorconcept met een rendementverhogende hulprotor in het centrum van de rotor.HHWE

Contact

Navigation

E-newsletter

Holland Home of Wind Energy (HHWE) is an independent export association, representing the interests of the Dutch wind energy companies and knowledge institutes across the globe

+31 (0) 6 51 24 90 79

+31 (0) 6 46 36 38 54

Subscribe to our newsletter and stay updated on the latest HHWE news and our agenda and activities

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.