Offshore Wind Symposium Japan-Nederland
Tuesday, December 20, 2016

Op woensdag 14 december 2016 heeft Maarten Camps, Secretaris Generaal van het Ministerie van Economische Zaken, een offshore wind symposium geopend op de Nederlandse ambassade in Tokyo. Het symposium werd georganiseerd in het kader van de Economische Missie die deze week o.l.v. Camps plaatsvindt. In zijn speech feliciteerde Camps de ook aanwezige Mitsubishi Corporation uitgebreid met hun succes in de Borssele tender. Hij noemde het een excellent voorbeeld van Japans–Nederlandse samenwerking.

Tijdens het seminar werd door RVO stilgestaan bij de succesfactoren achter de enorme kostenverlaging van offshore wind in Nederland. Verder werd tijdens het symposium door Arjen Schutten, Directeur van exportassociatie HHWE, aandacht besteed aan de dringende behoefte aan gekwalificeerd personeel in de offshore wind industrie. Eric Kamphues, directeur van consultancybureau Independent eXperts (IX), ging in op de concrete mogelijkheden die Nederland te bieden heeft op het vlak van theorie- en praktijktrainingen.

Japan is een van de belangrijkste landen buiten Europa waar druk geëxperimenteerd wordt met offshore wind. Naar verwachting zullen de komende jaren voor meer dan 1000MW aan projecten gerealiseerd worden. De Japanse industrie en overheid kijken met interesse naar het succes van het Nederlandse beleid en de aanwezige ervaring. Nederlandse bedrijven zoals GustoMSC en Huisman profiteren nu al van deze ontwikkelingen, terwijl anderen, zoals IX, optimistische verwachtingen hebben.