Nederlands windenergiecluster betreedt Amerikaanse offshore wind markt
Thursday, April 09, 2020

Nederlandse offshore windbedrijven tekenen PIB Convenant om gezamenlijk de Amerikaanse offshore wind markt te veroveren. 

Utrecht, 9 april 2020. Een cluster van elf Nederlandse offshore wind bedrijven heeft een convenant met RVO getekend. Doel is om de komende drie jaar de zichtbaarheid van de Nederlandse offshore windsector in de Verenigde Staten te vergroten. De Verenigde Staten hebben grote ambities voor het ontwikkelen van offshore windenergie, welke grote kansen biedt voor Nederland. 

Vijf windturbines met een totaal vermogen van 30 megawatt. Dat is op dit moment de totale capaciteit van windenergie op zee in de Verenigde Staten. Het zal niet lang duren voor hier verandering in komt. De komende jaren komt er volgens de huidige plannen al ruim 25 gigawatt bij in de vorm van grote windparken aan de Amerikaanse oostkust.

Het convenant werd getekend in het kader van het programma Partners for International Business (PIB). In dit publiek-private samenwerkingsprogramma is een meerjarige strategie vastgelegd om de Amerikaanse markt te verkennen en betreden. Het PIB programma ondersteunt het cluster met een lokale liaison officer, economische diplomatie en de organisatie van offshore wind evenementen zoals belangrijke offshore wind beurzen in de Verenigde Staten.

Coördinator van het cluster is Holland Home of Wind Energy (HHWE), een associatie van exporterende Nederlandse windenergiebedrijven. Arjen Schutten, directeur van HHWE, heeft hoge verwachtingen van dit gezamenlijke initiatief van bedrijfsleven en overheid. “De ondersteuning van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Nederlandse diplomatieke posten in New York, Washington en Boston is essentieel om kansen op de Verenigde Staten te verzilveren. Om de binnenlandse steun voor offshore wind veilig te stellen is het belangrijk dat de projecten bijdragen aan de lokale economie. Om op de lange termijn succesvol te zijn is het daarom cruciaal om lokale samenwerkingsverbanden op te zetten met Amerikaanse bedrijven. De diplomatieke posten zorgen ervoor dat wij op het juiste niveau contacten kunnen leggen“, aldus Schutten.

Het PIB-cluster bestaat naast penvoerder HHWE uit: BoskalisBureau WaardenburgCAPE HollandC-Job Naval ArchitectsGustoMSCPonderaRoyal IHCSIF GroupSPT OffshoreTrelleborg Ridderkerk en Ulstein Design & Solutions. Strategische samenwerkingspartners zijn InnovationQuarterTKI-Wind op Zee en Navingo B.V. – Offshore Energy.

Vandaag is tevens de officiële Wind and Water Works PIB website gelanceerd: http://www.windandwaterworks.nl/pib/us.

Noot voor de redactie
Voor meer vragen kunt u contact opnemen met:
Arjen Schutten
E: arjen@hhwe.eu
M: +31 6 46 36 38 54

Pressrelease Netherlands Enterprise Agency (RVO) here (in English)
News article by OffshoreWind.Biz here (in English)